logo
مفتخریم، منتخب بهترین ها هستیم

تاثیر لیزین و بتائین در تنش های محیطی جوجه گوشتی

تاثیر لیزین و بتائین در تنش های محیطی
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram

تاثیر لیزین و بتائین در جیره مرغ گوشتی

کارخانه تولید دان آماده مرغ و بوقلمون آرمین تجارت آیدین مهر

 

جوجه های گوشتی امروزی

جوجه ها ی گوشتی امروزی به دلیل سرعت بالای رشد و افزایش نیاز به اکسیژن و عدم تناسب بین سیستم قلبی – عروقی و تنفسی با اندازه کل بدن بیشتر مستعد آسیت هستند. تعادل و کیفیت پروتئین جیره با کاهش سطح ازت مازاد از طریق تامین سطوح اسیدهای آمینه ضروری (لیزین ، میتونین ، تریپتوفان و…) و کاهش نیاز به اکسیژن در کاهش بروز آسیت موثر است.

 

تاثیر لیزین و بتائین در تنش های محیطی

 

تاثیر لیزین و بتائین در تنش های محیطی

لیزین و بتائین چون اسمولیت کننده های طبیعی هستند به سرعت بوسیله سلول جذب شده و حرکت آب را در سلول تحت تاثیر قرار می دهند. این ترکیبات تاثیر منفی بر فعالیت سلول و آنزیمهای حیاتی ندارند و می توانند نقش موثری در کاهش اثرات منفی تنش های محیطی از طریق تنظیم فشار اسمزی و حفظ سلول داشته باشند.

افزایش ضریب تبدیل گله

لیزین و بتائین احتمالا از طریق ساخت ال کارنیتین می توانند باعث افزایش پروتئین سازی، درنتیجه کاهش چربی لاشه، کاهش نیاز به اکسیژن جهت سوخت و ساز و کاهش بروز آسیت شوند. لیزین در ساخت استخوان، پوست، کلاژن، الاستین و بافت های پیوندی نقش موثری دارد و کمبود آن سبب کاهش رشد بدن و کاهش رشد استخخوان شده و در بروز ناهنجاری پا موثر است.

مصرف ۴۰% بیشتر از سطح توصیه شده سویه راس (۲۰۱۶) اسیدهای آمینه لیزین و متیونین باعث کاهش چربی حفره شکمی، بهبود ضریب تبدیل خوراک و افزایش گوشت سینه ، ران و درصد لاشه شده است.

تنش سرمایی

تنش سرمایی و القای آسیت باعث افزایش رادیکالهای آزاد و درنتیجه کاهش سطح آنتی اکسیدان های خون و افزایش اکسیداسیون غشای سلولی و همچنین نشت مایع داخل سلولی و رنگ پریدگی عضلات می گردد. اکسیداسیون لیپیدها از علل عمده زوال و کیفیت عضلات ساختاری هستند و بطور غیر مستقیم کیفیت، طعم و رنگ گوشت را تغییر می دهند و باعث تحلیل عضلات می شوند.

 

دان آماده مرغ گوشتی

 

نقش بتائین در بدن جوجه

بتائین به عنوان تنها دهنده مستقیم گروه متیل نقش مهمی در تامین این گروه در بدن دارد، درنتیجه نیاز به سایر متیل دهنده ها ازجمله متیونین را کاهش می دهد. قابلیت جایگزینی بتائین با متیونین به دلیل توانایی بتائین در انتقال یک گروه متیل به هموسیستئین و تبدیل آن به میتونین است.

 

بتائین

 

بتائین و خاصیت متیل دهندگی

بتائین همچنین تشکیل و ساخت اسید آمینه متیونین از هموسیستئین در کبد را افزایش داده و به جذب بهتر اسید آمینه لیزین و متیونین در تنش های محیطی کمک می کند. بتائین به کمک دو ویژگی عمده خود یعنی تنظیم فشار اسمزی و خاصیت متیل دهندگی می تواند به افزایش درصد گوشت سینه در طیور نقش داشته باشد.

همچنین بتائین به کمک خاصیت متیل دهندگی خود و شرکت در سنتز ترکیبات مهمی نظیر پروتئین، DNA و RNA تولید گوشت سینه را افزایش می دهد. متابولیسم بتائین در بدن موجب تولید اسید آمینه گلیسین می شود که از اسید های امینه مهم در سنتز پروتئین و رشد عضلات است. همانند لیزین بتائین نیز در ساخت ال کارنیتین دارای نقش بوده و لذا به اکسیداسیون اسید های چرب در بدن کمک می کند و می تواند در کاهش چربی حفره بطنی تاثیر گذار باشد. بنظر می رسد کاهش نسبت وزن بطن راست به کل بطن بدنبال مصرف لیزین و بتائین ناشی از کاهش مصرف خوراک باشد کاهش مصرف خوراک یکی از روشهای کاهش بروز اسیت و تلفات است.

گزارش شده است که بتائین باعث افزایش ۳% گوشت سینه در جوجه های گوشتی و بوقلمون می شود که این اثر به خاصیت متیل دهندگی آن و جایگزین شدن آن با متیونین نسبت داده شده است و درنتیججه سهم بیشتری از متیونین در مسیر سنتز پروتئین و رشد قرار می گیرد.

تاثیر بتائین در ابقا آب در عضلات پرنده

آب بدلیل اهمیتی که در سنتز پروتئین و سایر نقش های حیاتی دیگر دارد حدود ۷۵% ساختمان عضلات را تشکیل می دهد و نقش کلیدی در تنظیم سوخت و ساز سلول های بدن دارد. به این صورت که میزان آب موجود در سلول به توانایی و پتانسیل رشد و سلامتی سلول تاثیر می گذارد. فعالیت پرنده برای تنظیم و کنترل تعادل آب سلول برپایه فعالیت پمپ های یونی استوار است که این امر انرژی بر است و بتائین بعنوان یک ماده تنظیم کننده فشار اسمزی به حفظ تعادل آب درون سلولی کمک می نماید. درنتیجه وجود بتائین در خوراک باعث می شود تا پرنده کمتر به فعالیت پمپ های یونی وابسته باشد و لذا ابقاء آب در داخل سلول نیز موثرتر صورت می گیرد و انرژی مورد نیاز برای تامین نیاز نگهداری پرنده کاهش یافته  و انرژی مازاد جهت رشد و تولید مورد استفاده قرار گیرد. بعلاوه بتائین موجب سنتز پروتئین و درنتیجه رشد عضلات از طریق حفظ آب داخل سلولی می گردد.

نقش لیزین در بدن جوجه

کمبود لیزین سبب کاهش ساخت مواد آلی استخوان شده و در بروز ناهنجاری های پا موثر است. همچنین لیزین از طریق افزایش جذب کلسیم از روده و درنتیجه کاهش دفع آن از طریق مدفوع می تواند در توسعه استخوان سازی نقش داشته باشد و لذا مصرف آن سبب کاهش اثرات منفی تنش سرمایی بر ساخت استخوان می شود.

 

لیزین

 

اثر لیزین در تنش های محیطی

گزارش شده است که تنش های محیطی باعث کاهش دسترسی عضلات بدن به اسید های آمینه (گلیسین، لیزین، متیونین و سیستئین) می شوند و درنتیجه کاهش تولید عضلات را در بدن باعث می شود. بنظر می رسد مکمل کردن اسید آمینه لیزین در شرایط تنش بتواند تا حدی منجر به بهبود عملکرد گردد. همچنین لیزین به همراه سایر اسید های آمینه پروتئین سازی را تسهیل کرده و به حفظ تعادل نیتروژن و تولید انرژی در بدن کمک می کند.

بهبود کیفیت گوشت با لیزین

لیزین در ساخت ال کارنیتین که در انتقال اسیدهای چرب از سیتوپلاسم به داخل میتوکندری دخالت دارد نقش دارد و لذا کمبود آن سبب کاهش اکسیداسیون اسیدهای چرب در میتوکندری و افزایش ذخیره چربی در لاشه می شود.

لیزین بیشترین غلظت را در سلولهای عضلات دارد یعنی محل ذخیره لیزین در بدن عضلات هستند. کمبود لیزین می تواند باعث تحلیل عضلات شود. لیزین از اسید های آمینه کتوژنیک بوده و با تبدیل شدن به استیل کوآنزیم آ در متابولیسم کربوهیدراتها و تولید انرژی نقش دارد.

همچنین لیزین بعنوان یک کاتیون داخل سلولی (مانند پتاسیم) عمل می کند و در تنظیم فشار اسمزی سلول نقش دارد.

تاثیر لیزین در استخوان سازی 

کاهش قطر استخوان درشت نی می تواند درنتیجه تنش سرمایی باشد که باعث افزایش متابولیسم بدن شده و درنتیجه کاهش اسیدیته پلاسما و اسیدوز را بدنبال داشته است و این پدیده اثرات منفی برقابلیت تولید شکل فعال ویتامین D3 دارد. گزارش شده است که کاهش جذب کلسیم و عدم تعادل مواد معدنی در پرندگان مواجه با آسیت باعث کوچک شدن استخوان ها و افزایش ناهنجاریهای پا می شود.

نشان داده شده است که لیزین به جذب کلسیم از روده کمک می کند ودرنتیجه دفع آن در مدفوع را به حداقل می رساند و در توسعه استخوان سازی نقش دارد. پس احتمالا سبب کاهش اثرات منفی تنش سرمایی بر ساخت استخوان می شود.

 

مرغ گوشتی

 

گرده آورنده: دکتر حصنی متخصص تغذیه طیور شرکت آرمین تجارت آیدین مهر (مهردانه)

منبع: http://www.ajasr.um.ac.ir

 آرمین تجارت آیدین مهر تولید کننده دان آماده مرغ در شمالغرب 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *